Revalidatie paarden
Eind 2020 zijn wij verhuist naar onze nieuwe locatie in Swolgen en zijn wij begonnen om de voormalige manege om te bouwen naar een revalidatiestal. Dit geeft ons de mogelijkheid om ook paarden intern te laten revalideren. Dit is onder andere mogelijk voor paarden welke net een operatie hebben ondergaan, een ernstige blessure of wond hebben opgelopen maar ook voor bijvoorbeeld sportpaarden welke tijdens een winterpauze bij ons staan om aan te sterken voor het volgende seizoen.
De revalidatiestal wordt geleid door onze revalidatiedeskundige Cynthia van Doesum.
Disciplines
Naast de renpaarden, dressuur,- en springpaarden werken wij ook samen met diverse polostallen en is Cynthia zelf gestart met de barrel-race sport. Het maakt dus niet uit van welke discipline je paard komt, wij kunnen de revalidatie en training aanpassen aan je paard en aan jullie discipline.
Methodes
Onze revalidatie is er altijd op gericht om je paard zo veel als mogelijk beweging te geven. Het oude gezegde is namelijk waar; rust roest! Echter houden wij er rekening mee dat je paard zich ook niet overbelast. Onze hoeve is zo ingericht dat paarden ook buiten op een kleiner stuk kunnen staan. In de praktijk merken wij dat zelfs de drukste "onhandelbare" (sport)paarden binnen enkele dagen hier geheel tot rust zijn gekomen. Afhankelijk van hun blessure wordt hun buitenverblijf dan vergroot en wordt er gekeken of ze bijvoorbeeld op gras, zand of op een verharding moeten staan. Paarden welke gewend zijn om op stal te staan zullen over het algemeen bij ons s'nachts op stal staan en overdag van het zonlicht kunnen genieten. Uiteraard met droge voeten en een fijne schuilstal.
Uniek aan onze aanpak is dat wij al vroeg starten met fysiotherapie/trainen. Al tijdens de eerste revalidatiefase worden er fysiotherapeutische oefeningen gestart. Deze zijn er niet alleen gericht op dat de blessure zo snel als mogelijk hersteld maar ook erop dat andere sterke onderdelen minder verslappen. Dit zorgt ervoor dat paarden sneller weer wedstrijdfit zijn. Veel paarden worden ook bij ons gereden zodat je thuis niet zelf de overgang van onbereden naar weer rijden hoeft te maken. Door de training met de revalidatie te combineren verminder je de kans op een herhaling van de blessure. Deze vroege training is thuis vaak niet mogelijk omdat er een zeer dunne grens is tussen correct belasten en overbelasten van een blessure. Bij ons op stal is dit makkelijker omdat wij dagelijks je paard kunnen beoordelen en, waar nodig, gelijk kunnen ingrijpen.
Voor een goede revalidatie is het belangrijk dat wij een volledig beeld van jouw paard en de situatie hebben. Naast de diagnose moet ook de oorzaak van de blessure in beeld gebracht worden. Soms is dit een duidelijk oorzaak zoals bij een paard welke moet herstellen van een darmoperatie. Vooral bij kreupelheden ligt dit vaak ingewikkelder. Zo kunnen wij wel een peesblessure revalideren maar als deze tot stand is gekomen door een houdingsafwijking bij je paard, zal het niet lang duren voor je opnieuw problemen krijgt.
Wanneer de oorspronkelijke oorzaak, en/of de punten welke de blessure in stand houden, onvoldoende worden aangepakt zal het probleem uiteindelijk weer terugkomen. Denk bijvoorbeeld aan een instabiele enkel bij een mens. Wanneer je door je enkel gaat kan dit flink pijn doen. Na een tijdje rust gaat dit weer "over" en heb je geen last meer van je enkel. Echter is de oorzaak en/of gevolg (de eventuele instabiliteit) nog niet aangepakt; de kans dat je op korte termijn opnieuw door je enkel gaat is groot. Wanneer je vanaf het begin de stabiliteit van je enkel had verbeterd was er een veel kleinere kans geweest op herhaling van het probleem. De oorzaak kan in dit geval dus bij de instabiliteit van de enkel liggen. Het kan ook dat de enkel door een trauma is verzwikt en instabiliteit daarna als gevolg het probleem in stand hield. Dan is dit een onderdeel wat het herstel negatief beïnvloed; herstelbelemmerde factor. De herstelbelemmerende factoren kunnen dus ervoor zorgen dat klachten niet overgaan of dat deze telkens weer terugkomen. Om deze niet over het hoofd te zien is een integrale aanpak essentieel.
Door niet alleen de blessure maar ook de oorzaak aan te pakken kan je met het revalideren van je paard een wereld van verschil maken. Bij veel paarden die bij ons komen na meerdere mislukte revalidatie pogingen zit hier namelijk de oplossing in!
De belangrijkste punten uit onze revalidatietrajecten bestaan uit het volgende:
- Klinisch probleem vaststellen; hoe uit het probleem zich? Wat zijn de belemmeringen op het moment? Bewegingsanalyse, lichamelijk onderzoek etc.
- Diagnose stellen; wat is er nu aan de hand? Extra beeldvorming zoals röntgen en echografie kunnen hierbij helpen. De uitkomst kan ook een combinatie van verschillende problemen zijn welke elkaar weer beïnvloeden. *Deze stap is niet altijd nodig wanneer een dier doorverwezen wordt met diagnose.
- Informatie bundelen; verzamelde gegevens bundelen; bespreken met onze gespecialiseerde werkgroep om zo tot een passend advies te komen.
- Start revalidatie; hierbij word je vanuit ons begeleid. Een kernpunt hierbij is dat wij dieren zo veel als mogelijk in hun eigen omgeving willen laten revalideren. Wij leren je wat je hiervoor thuis kan doen.
- Controlemomenten en tussentijds overleg; gedurende het traject is het belangrijk om het verloop te monitoren. Elke situatie en dier is uniek en er moet daarom constant gekeken worden of het revalidatieprogramma nog optimaal is of dat er dingen aangepast moeten worden. Wanneer dieren zijn doorgestuurd of tevens bij een specialist onder behandeling zijn zal deze, na goedkeuring van de eigenaar, ook op de hoogte gehouden worden van de voortgang.
- Eindcontrole; de revalidatie wordt afgesloten met een eindcontrole.
- Return to sport, indien gewenst extra begeleiding om de overgang naar wedstrijdfit te maken
Voor de diagnostiek werken wij graag samen met Drs. Erik Bergman van het Sporthorse Medical Diagnostic Centre en met het orthopedische team van Lingehoeve Diergeneeskunde. Wij kunnen ook het vervoer hierheen voor je verzorgen.
Naast de fysio/training en eventuele medicatie maken wij tijdens revalidatietrajecten graag gebruik van onze laser en onze High Energy Cell Treatment apparaat.
Wij beschikken over een binnenhal (22x40), 2 buitenrijbanen van 60x38 en 40x38, longeerkraal, galoppeerbaan (400m), in totaal 1,5 hectare weilanden, meerdere zandpaddocks en schuilstallen, wasplaats, binnenstallen, een solarium en vanaf ons erf lopen we via ons eigen pad zo het natuurlijkgebied `t Sohr in. Wij zitten 15 minuten rijden van de maasduinen af en gaan hier dan ook regelmatig heen om met paarden te trainen.
Heb je vragen over wat we voor jouw paard kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier.